Wat is SEO?

Wat is SEO?

29 juni 2015 0 Door Roeland

SEO is de afkorting van “Search Engine Optimization” of “Zoekmachine optimalisatie”. Het komt er op neer dat SEO de alomvattende term is voor alle techniek die gebruikt worden om te staan in zoekmachines en dan vooral Google.

Je typt iets in in google, wie staat bovenaan? Eerst zie je meestal advertenties, dit is GEEN SEO maar wel SEA. Daaronder komen de “organische resultaten”. Het spreekt voor zich dat je met je webshop graag bovenaan staat, er zullen immers meer mensen op klikken en je hebt dus meer bezoekers. Bovenaan komen te staan gaat niet vanzelf. Aan de hand van dit schema kan je de basis van SEO begrijpen:

Wat is SEO?

De gebruiker van google is op zoek naar informatie, een product, … De gebruiker wil 2 dingen: Zo snel mogelijk een antwoord op z’n vraag én een zo goed mogelijk antwoord. Google faciliteert dit en gaat de gebruiker websites tonen die eventueel een antwoord op de vraag bieden. Google gaat dus kijken: Over welk onderwerp gaat? Wat is de kwaliteit van de website? Wil je dus hoger in google komen dan moet je zorgen dat je de gebruiker een goed antwoord kan bieden, dan zal google jouw website hoger plaatsen. SEO zijn dan technieken om Google zo duidelijk mogelijk te maken over wat je website gaat en om aan google te tonen dat het om kwaliteit gaat.

Hoe wordt mijn plaats in een zoekmachine bepaald?

Een zoekmachine heeft hier een ingewikkeld algoritme voor. Zo kijkt google naar verschillende zaken:

  • Ouderdom van de website, hoe ouder, hoe beter.
  • URL van de website: Komt het woord “hondenmand” in de url van je website, dan zal je beter gevonden worden als iemand het woord “hondenmand” ingeeft in Google.
  • Tekst: Google kijkt welke woorden regelmatig voorkomen om de inhouden bepalen van je website. Overdrijf niet want dat kan google afstraffen
  • Backlinks: Dit was/is de basis van Google. Ze kijken hoeveel andere websites naar de jouwe een link plaatsen. Tegenwoordig is het aantal van minder belang maar eerder de “kwaliteit”.
  • Google houdt geen rekening met sociale media, dit in tegenstelling tot bv. Bing.

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!