Online video; als iedere seconde telt [VIDEO]

Online video; als iedere seconde telt [VIDEO]

25 september 2015 0 Door Jan Roelofsen

Online concentratie; door alle afleiding hebben we blijkbaar een korter concentratievermogen dan een goudvis.. In dit blog ga ik op hoe je de kijker wel kunt verleiden om je video’s te kijken én hoe YouTube je helpt om te zien of je het goed doet.

Dit is een gastblog door Jan Roelofsen; Video-Commerce. Jan consulteert en adviseert bedrijven hoe video klant gericht toe te passen. Van scripting; oefening tot slim integreren in websites en webwinkels.
Tevens is Jan initiatiefnemer in Clip2Go: de clipfabriek voor betaalbaar véél video content te produceren.

Concentratievermogen

De gemiddelde internet gebruiker heeft volgens een onderzoek van Microsoft steeds minder concentratie. Door alle afleiding zijn we steeds minder geconcentreerd. Voor online video geldt dit ook; ben je binnen 10 seconden niet op het onderwerp waar het over gaat dan verlies je kijkers. Men gaat dan weer een pagina terug, zoeken in de video zelf of naar een voorgestelde volgende video. Welk nadelig effect dit heeft lees je later.

Bij het medium TV zie je dat ze hier op in spelen door tijdens de intro alvast te laten zien wat er gaat komen en in welke richting de afsluiter gaat. Op die manier proberen de TV-producenten de kijker het programma ‘in te trekken.’

Video heeft dan nog wel het voordeel dat het geen inspanning van je vraagt; je hoeft niets te doen en de clip speelt toch door. En het beweegt; dat weet je brein ook altijd bezig te houden.

Youtube online videomarketing webshop

Wat heeft een goudvis met video te maken?

Video-concentratie en YouTube

Video voor webwinkels gaat over conversie. Webwinkels met video hebben een veel langere sessieduur; klanten welke langer op een webwinkel verblijven zijn sneller geneigd daar te kopen. Helemaal als het informatieve video’s zijn waar de kijker wél op zit te wachten.

Een goede video heeft als eerste een onderwerp welke de inhoud goed vertegenwoordigd. Als zowel de naam als lange omschrijving goed is gekozen krijgt de kijker wat hij verwacht. Dan blijft de kijker langer in de video en dit ‘ziet’ ook YouTube zelf!

Doel van een video voor webwinkels is uiteraard dat het bijdraagt aan conversie. In je video plaats je klikbare linkjes welke uitkomen op je webwinkel, liefst een productpagina. Wanneer je video interessant genoeg is komt de kijker bij de klikbare link uit en zal deze bij een waardevolle video sneller geneigd zijn deze aan te klikken.

Tweede waar je op moet letten is je intro; ga geen vervelende animaties inzetten. Jezelf of de winkel voorstellen hoeft ook niet; je klant is al in je virtuele winkel en komt voor je product. Niet voor jou. Oftewel start je video direct met je onderwerp/product welke je in het onderwerp van de clip beschreven hebt.

Tip: in deze video een uitleg welke velden je in YouTube kunt invullen bij een video om ervoor te zorgen dat je clip gevonden wordt. Hier gaat het ook zeker over relevantie: https://youtu.be/84esYeALT2g

YouTube analytics

YouTube weet erg goed of je clips interessant zijn. Er wordt precies gemeten:

  • Wanneer iemand de clip stopt
  • Op welke momenten de clip herhaalt wordt
  • Of en op welk moment de clip op social media gedeeld wordt.

Onderstaand een YouTube rapport Kijkersloyaliteit. YouTube geeft zelf deze onderbouwing:

Relatieve kijkersloyaliteit

Gebruik dit rapport om te zien hoe je video presteert in vergelijking met vergelijkbare YouTube-video’s. ‘Relatieve kijkersloyaliteit’ geeft aan hoe goed een video de aandacht van kijkers weet vast te houden in vergelijking met alle andere YouTube-video’s met dezelfde duur.

Als de lijn in het diagram hoger ligt, geeft dit aan dat er in die periode meer kijkers naar je video blijven kijken in vergelijking met andere YouTube-video’s in dezelfde periode.

 

Videomarketing webshop youtube

Kijkersloyaliteit & YouTube

In de video is slechts 1 kleine animatie gebruikt; een wegschuivende afbeelding. Resultaat is dat de kijkers in het begin de video ook niet interessant vinden. Gemiste kans dus.

Tijdens de gehele afspeelduur (3 minuten) blijft de kijker de clip gemiddeld interessant vinden. Blijkbaar is de geboden content toch interessant genoeg om te blijven kijken.

 

In onderstaande video is er geen lang intro; de eerste seconden wordt vertelt wat er gaat komen en dan gaat de video gelijk naar een close-up. Het resultaat is dat de gemiddelde kijker dit prettiger vindt en wél bij de call-to-action komt.

Webshop youtube online video

Kijkersloyaliteit en YouTube

In dit voorbeeld blijft de kijker bovengemiddeld lang de video uit kijken; gemiddeld kijkt 68% de video uit wat gewoon een prima score is. Hierdoor komt de kijker ook bij de klikbare link uit; hier rechts in beeld. (zowel een Annotatie als YouTube-kaart)

Als gezegd is dit voor YouTube belangrijk; doordat deze video bovengemiddeld interessant is wordt deze als voorgestelde video getoond aan kijkers die soortgelijke video’s afspelen. Op deze manier krijg je meer traffic naar je YouTube kanaal én dus meer mensen naar je webwinkel!

Samengevat

Geef je kijker dat wat je beloofd met de omschrijving en wees to-the-point. Vergeet dus de mooie intro’s. Stel je klant centraal en help die klant met het product te kopen. Wanneer je dat goed doet wordt zowel je klant als YouTube fan van de video’s die jij maakt!

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!