Video op facebook, youtube of vimeo uploaden?

Video op facebook, youtube of vimeo uploaden?

5 oktober 2015 2 Door Roeland

Je hebt een leuke video voor je webshop. Over een product, je bedrijf, uitleg, iets grappigs. Het kan eender wat zijn. Op zich zet je de eerste stap al erg goed, want video is een zeer krachtig marketingmiddel. Maar waar plaats je die nu? Plaats je je video nu best op YouTube? Of op Facebook? Wat dacht je van Vimeo?

Je video op YouTube uploaden

YouTube is nog steeds de grootste video bibliotheek ter wereld. Met zo’n één miljard gebruikers kan je al gauw denken dat er geen betere alternatieven zijn. Een erg belangrijk gegeven is ook dat YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld is. Vooral dit tweede is een belangrijk argument om je video op YouTube te plaatsen. Videos die vragen beantwoorden, zaken uitleggen, reviewen doen het erg goed op YouTube. Veel gebruikers gebruiken dit kanaal dan ook regelmatig voor de typische “How to…” vragen. Tips over het maken van YouTube video voor je webshop vind je hier.

Tegenwoordig voeren YouTube en Facebook een hevige strijd als het om videomarketing gaat. Zo zal je zien dat als je een video deelt op Facebook via een YouTube link dit bericht een opvallend lager bereik heeft. Houd hier rekening mee.

Hier zie je wat het resultaat is als je een YouTube video deelt op Facebook. Maar een kleine miniatuur, speelt niet automatisch af. Facebook moedigt dit dus niet aan.

Wat heeft een goudvis met YouTube te maken?#videomarketing #clip2go #ecommercehttps://youtu.be/K687d43CLH8

Posted by MorrisMarketing.be on maandag 5 oktober 2015

Je video op Facebook

Of Facebook er ooit in zal slagen YouTube te overtreffen is moeilijk te zeggen. Zo werd onlangs bekend gemaakt dat er evenveel video’s op Facebook als op YouTube bekeken worden. Dit had echter veel te maken met de nieuwe functie van Facebook die videos automatisch begint af te spelen op je tijdlijn. Facebook kan erg interessant zijn om je video rechtstreeks te uploaden. Je video bereikt immers meteen je fans, het wordt sneller gedeeld, automatisch afgespeeld en dus meer bekeken. Het is echter vooral op korte termijn. Denk daarom goed na over de bedoeling van je video: Een aankondiging? Iets grappigs? Dan is Facebook jouw ding. Wil je iets voor de langere termijn, wat uitleg geeft? Dan is YouTube jouw ding. Met Facebook is het veel eenvoudiger je video een groot bereik te geven. Facebook is niet echt een bibliotheek noch een zoekmachine.

Vimeo

Vimeo wordt veel minder gebruikt dan YouTube of Facebook maar is daarom niet minder goed. Vimeo legt volledig de nadruk op je video. Weinig afleiding zoals advertenties. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn om videos te embedden op je website of webshop. Vimeo kent dan wel minder gebruikers dan Youtube of Facebook, het publiek is algemeen professioneler. Kunstenaars, professionals. Weinig spam, ondoordachte kritiek. Dit komt deels omdat Vimeo betalend wordt als je het veel gebruikt. Zo ontmoedigd Vimeo slechte kwaliteit.

Wat wordt het?

Video op facebook, youtube of vimeoWil je veel mensen snel bereiken? Dan raad ik je aan je video rechtstreeks op Facebook te plaatsen. Uiteraard kan je dan nog je video ook op YouTube plaatsen. Geef je instructies? Wil je een groot publiek bereiken en bied je antwoorden op vragen? Dan is YouTube je ding. Wil je je video embedden op je website en geen afleiding (geen advertenties) dan is Vimeo jouw ding.

Coolblue weet heel goed wat ze doen. Zo plaatsen ze erg veel productvideo’s op YouTube, die vaak bekeken worden. Ze maken daarnaast ook leuke filmpjes, parodieën, aankondigingen. Deze plaatsen ze rechtstreeks op Facebook en kunnen daarmee op een groot bereik rekenen en een lach toveren op het gezicht van hun (toekomstige) klanten. Deze grappige videos plaatsen ze ook op YouTube, maar hechten hier dan minder belang aan.

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!