Wat webshops kunnen leren van K3zoektK3

7 november 2015 2 Door Roeland

Verandering is nodig, maar doe het geleidelijk.

Dat de oude K3 vervangen zou worden door een nieuw trio was voor velen enkel maar een stap achteruit. Althans, toch bij de bekendmaking van het nieuws. Dit gevoel is ondertussen al grotendeels verdwenen en uiteindelijk zal K3 populairder worden dan ooit. Deze ingrijpende verandering werd langzaamaan uitgevoerd, een programma wat enkele maanden duurt om zo de fans de nieuwe K3 al goed te leren kennen. Maar wat kan je hier uit leren voor je webshop? Wel, heb geen schrik om te veranderen. Nieuwe functies, updates, vernieuwende designs zijn nodig wil je mee kunnen. Daar is geen ontkomen aan. Maar pas op met te veel, te grote veranderingen van de ene op de andere dag. Zo zag Amazon er in het begin helemaal anders uit dan nu, toch hebben zij nooit een grote restyling gedaan en ging alles beetje bij beetje.

Perfect is niet altijd leuk

De winnende meisjes zijn goed in hun vak, maar er waren er andere misschien net dat tikkeltje perfecter. Toch winnen zij niet, omdat het publiek daar iets menselijks in mist. Dat is ook zo met je webshop, mensen kiezen niet steeds voor die perfecte webshop (wel voor een goede uiteraard) maar kiezen liever voor die webshop die wat persoonlijk is. Waar een mens achter zit en waar een mens van vlees en bloed je helpt bij een probleem. En kleine foutjes? Als ze beperkt zijn is dit geen ramp, het zijn opportuniteiten om klanten te binden.

Emotie

De hele K3zoektK3 machine is gebaseerd op emotie. Mensen vinden het erg als iemand moet vertrekken en zijn oprecht blij met nieuwe meisjes. Mensen vinden het geweldig als Karen of Gert net wel of net niet een traantje moeten wegpinken. We willen emoties zien. Ook in webshops. Lukt het jou om een lach op je klant zijn/haar gezicht te toveren? Dan ben je écht goed bezig. Dit is geen eenvoudige opgave, maar door een persoon te laten zien achter je webshop kan je al een heel eind komen.

Betrek je fans

Via allerhande kanalen waren Belgen en Nederlanders betrokken bij het spektakel. Er werden overal polls gehouden, Facebookpagina’s opgezet en Twitter was niets anders meer dan #K3zoektK3. Overal kon de fan z’n gedacht kwijt en bovendien kon je tijdens de shows ook nog eens stemmen. Uiteindelijk had het publiek rechtsreeks niets te zeggen, maar uiteraard werd wel rekening gehouden met wat er leeft bij de fans. Betrek ook je klanten (of liever: fans) van je webshop! Stel ze vragen, kom met ze in contact, reageer zo vaak en snel mogelijk. Geef ze de indruk (of doe het echt) dat ze iets te zeggen hebben bij de beslissingen die je neemt. Zou houd je je fans of maak je van klanten fans. De beste reclame.

Coolblue lukt hier uitstekend in…

Joost & Eva hebben je mening nodig over de Coolblue-jingle. Welke vind jij de beste?

Geplaatst door Coolblue op donderdag 4 juni 2015

Herhaling

De nieuwe cd van K3 “10.000 luchtballonnen” werd al meer dan 90.000 keer besteld nog voordat ze in de winkelrekken lag. Ongezien. Welke webshop droomt er niet van om haar product zo aantrekkelijk te maken dat iedereen het meteen wil hebben. Dit resultaat kwam natuurlijk niet vanzelf, zo werd bij de eerste afleveringen het nieuwe lied al eens bekendgemaakt. In verdere afleveringen kregen we steeds korte stukjes te horen, flarden en het typische deuntje werd ons om de twee minuten subtiel in de oren gespeeld. Dit leidde ertoe dat iedereen die de show keek eigenlijk het liedje al kende. Dat helpt, want meestal vinden mensen een nieuw nummer niet meteen heel goed. Onbekend is onbemind, zegt men dan. Dergelijke herhaling heeft dus zeker effect. Dit werkt ook zo met de marketing voor je webshop. Een boodschap één keer verspreiden heeft veel minder effect dan ze enkele keren te herhalen. Heb je Facebook-ads lopen? Dan kan het geen kwaad als je frequentie hoger dan 2 views/gebruiker is. Heb je een bepaalde actie? Vermeld deze dan in je advertentie (Adwords, Facebook). Op je homepage en op de productpagina.

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!