7 Facebook no budget tips voor maximale aandacht

7 Facebook no budget tips voor maximale aandacht

22 januari 2016 0 Door Mariko Naber

Sell your stuff online gastblog over Facebook
Sinds 2012 is Facebook mijn favoriet. Je kunt er heel veel mee en het is echt ‘social’ omdat de dingen die je erop post, zich snel kunnen verspreiden. In het begin begreep ik niets van Facebook, maar inmiddels is het medium qua communicatie mijn beste vriend en dat is eigenlijk ook best wel weer link. Want stel dat Facebook, net als Hyves, ineens totaal niet meer relevant is. Wat dan? Met Applepiepieces posten we namelijk  gemiddeld vijf keer per dag waardoor de webshop bezoekers krijgt en er dus gekocht wordt. Laten we eerlijk zijn… Maar hoe krijg je daar nu maximale aandacht zonder er al teveel geld aan kwijt te zijn? Hier een aantal handige tips.

1 – Maak een Facebook pagina voor je onderneming aan

Dat klinkt logisch, maar ik krijg nog wekelijks de vraag of men voor een Facebook profiel of pagina moet gaan. Een onderneming moet eigenlijk gewoon een Facebook pagina hebben en om deze aan te kunnen maken moet je zelf eerst een persoonlijk profiel hebben aangemaakt. Heb je geen zin om persoonlijk actief te zijn op Facebook, ga dan rechtsboven bij Facebook naar ‘privacy snelkoppelingen’ en pas daar aan dat niets of niemand je vinden kan.

Een sneaky tegenhanger -wat bovenstaande geheel tegenspreekt- is om tóch je profiel te gebruiken als Facebook-middel, omdat:

Voordelen
– als je actief met groepen aan de slag gaat is je bedrijfsnaam meteen zichtbaar (=traffic)
– je hoeft maar één onderdeel op Facebook aan te maken, een profiel dus

Nadelen
– het oogt onprofessioneel, dus voor een onderneming raad ik het sowieso af
– mensen zijn niet ‘gewend’ vrienden te worden met een webwinkel
– een persoonlijk profiel heeft een max. van 5.000 vrienden

2 – Branding, branding, branding

Zorg dat je verschijning op Facebook volledig in lijn ligt met je logo en huisstijl! Vul de basis- en contactinformatie van je profiel volledig in. Dit geldt eigenlijk wel voor alle social media, maar Facebook heeft hiervoor de meest uitgebreide mogelijkheden.
Je coverfoto is de meest bekeken foto op je Facebook-pagina, deze is dus cruciaal voor de eerste  indruk van een nieuwe potentiële fan. Kleurige relevante foto’s doen het het best. Maak of zoek iets in jouw huisstijl en wat jouw webshop of producten representeert.
Bijna net zo belangrijk is de profielfoto als het gaat om een goede eerste indruk. Laat sowieso je logo zien. Voor de Sell your stuff online profielfoto heb ik een combinatie gemaakt van mijn portret en ons logo. Omdat ik het boek heb geschreven en de trainingen geef, vind ik dat logisch. Zo zie je meteen wie er direct achter de schermen zit.

voorbeeld Facebookpage Sell your stuff online

3 – Word lid van relevante Facebook groepen

Er zijn veel Facebook groepen voor (online) ondernemers, de één wat nuttiger dan andere. Zoek naar groepen waar je je eigen (blog)berichten mag plaatsen, waardoor je interactie krijgt. Als de timeline van de groep alleen maar bestaat uit linkjes naar buiten, dan zal er niet zoveel betrokkenheid zijn en kun je beter je tijd aan een andere groep besteden. Kleinere groepen zijn vaak actieve, betrokken gemeenschappen waar je wellicht veel meer aan hebt én meer opvalt.

voorbeeld Facebookgroup

4 – Doe mee in de groepen

Doe vooral mee aan de gesprekken van de groepen, geef antwoord op vragen en advies waar nodig. Als je niet actief in een groep participeert, val je niet op en heeft aansluiten bij groepen niet veel zin. Het is de bedoeling dat mensen je gaan herkennen en jouw webwinkel, pagina of profiel gaan bezoeken. En wat je ook doet, zorg ervoor dat je je houdt aan de regels van de groep. Op de pagina vindt je deze vaak terug in een bericht bovenaan of in de informatie. Mensen die de groep spammen zijn gewoon vervelend en zullen waarschijnlijk snel worden verwijderd. Speel volgens de regels, wees beleefd en behulpzaam.

5 – Vermeld overal dat je actief bent op Facebook en wees actief!

Op je website/webwinkel, maar juist ook op andere social media zoals Instagram, Twitter en Pinterest. Wees creatief! Zorg dat alle social media om de zoveel tijd naar elkaar verwijzen. De algoritmen van Facebook zijn verschrikkelijk. Kort gezegd komt het erop neer dat Facebook wil dat je je berichten promoot (voor geld) en dus laten ze de onbetaalde berichten zo min mogelijk zien. Toch is het de moeite waard vanuit je pagina te blijven posten, ook al wordt met maar door een handvol mensen gezien. Een post neemt soms toch ineens een hele vlucht en geeft aandacht die je niet verwacht.

Tip: zorg dan wel voor een ‘mooie post’; met een goede kop, maximaal drie regels tekst, een actie URL en een goede begeleidende foto op maat (940 x 788 px).

6 – Tag relevante merken

Vermeld je een merk in je bericht, tag deze dan in de post of foto. Door dit te doen delen, vooral de kleinere, vaak de post op hun eigen pagina. Hierdoor bereik jij weer een geheel nieuw publiek.

7 – Bonus: do’s voor Facebook

  • reageer zo snel mogelijk op berichten van bezoekers, fans en (potentiële) klanten
  • post 2 tot 4 keer per dag, wees consistent, sla geen halve week over
  • zorg voor interessante posts die relevant zijn
  • blijf positief en eerlijk in al je communicatie
  • verwijder geen negatieve comments, maar doe er wat positiefs mee
  • schrijf foutloos
  • analyseer wekelijks je statistieken en leer ervan
  • Breng een bezoekje aan de Facebook pagina: https://www.facebook.com/sellyourstuffonlineNL

beeld: PicJumbo

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!