Zakelijk verkopen via Bol.com? Lees dit eerst.

Zakelijk verkopen via Bol.com? Lees dit eerst.

21 april 2016 14 Door Roeland

Als webshop zoek je naar de meest uiteenlopende manieren om je producten aan de man te brengen. Via Google Adwords, Shopping, sociale media en… laatste tijd ook via bol.com. Daar kan je “zakelijk verkopen”. Je biedt op hun webshop je producten aan, mensen kunnen daar afrekenen en je stuurt zelf het pakketje op. bol.com rekent hiervoor dan bepaalde kosten/een commissie aan. Voor veel webshops zorgt deze aanpak voor enorm veel extra verkopen, maar pas toch maar op…

Update: dit bericht over Zakelijk Verkopen is ondertussen al wat ouder. Het blijft echter relevant: ondertussen is dit het meest gelezen artikel op deze blog en blijven er regelmatig reacties op komen. Over het algemeen zijn er veel ervaringen met verkopen via bol.com die sterk overeenkomen met de bezorgdheden die in dit artikel aan bod komen. Intussen kreeg ik ook al een aanbieding om een gesprek te hebben met Bol.com, een duidelijk antwoord op een aantal pertinente vragen bleef jammer genoeg uit. Lees dus zeker verder!

Concurreer jezelf de put in…

Zoals elke webshop zou moeten doen wordt alles wat er op en achter de website van Bol gebeurd gemeten. Ook dus als mensen jouw producten kopen. Stel, je plaatst je hele assortiment op hun webshop en bol.com stelt vast dat bepaalde producten van jouw erg goed verkopen. Dat hebben ze snel gezien. Ze zijn niet dom en contacteren al vlug de verdeler van je producten en halen deze zelf in huis. In veel grotere aantallen, tegen lagere prijzen. Hier kan je zelf als webshop niet tegen concurreren en je zal dat product zelf niet meer verkopen. bol.com gaat met de winst lopen. Je geeft hen het meest relevante marktonderzoek per product zomaar gratis weg. Tot vandaag (lees: 2018) heeft bol.com nog steeds niet toegegeven noch ontkent dat ze deze strategie toepassen.

bol.com klanten zijn anders…

Gemiddeld genomen heeft bol.com een veel hoger retourzendingen dan de kleine tot middelgrote webshops. Dat kan een probleem worden, aangezien je zelf wel die kosten betaalt! Bovendien eisen hun klanten meestal meer in vormen van prijs, levertermijn… dit is echter niet gebaseerd op cijfers en zeker niet in alle gevallen relevant. Eigen ervaring en van lezers van deze blog beamen dit echter zeer regelmatig.

Schikken of vertrekken

Het is logisch dat bol.com zijn klanten een goede service wil bieden. Ze willen hen dezelfde service bieden als ze zelf producten verkopen én als partners dat doen. Je moet als zakelijk verkoper je dus volledig schikken naar de voorwaarden van bol.com. Dit gaat van retourbeleid tot verzendkosten. Bovendien nemen zij (dat bespaart je natuurlijk wel tijd) een deel van de klantenservice over. Soms beslissen ze dus voor jou of een product geretourneerd mag worden zonder te weten of er nog garantie op was.

Niets is gratis.

Gelukkig hanteert bol.com het principe: geen verkoop, geen kosten. Dat klinkt erg goed en heeft zeker en vast z’n voordelen. Het is een veelgebruikt principe, zo doet bv. Google Adwords dit ook: geen clicks, geen kosten. Je betaalt dus via deze marktplaats enkel als er resultaat is. Klinkt mooi, maar jammer genoeg weet Bol heel goed dat ze voor veel verkoop kunnen zorgen, de commissie die je afdraagt is dan ook erg hoog. Meestal rond de 15%! Sierraden gaan zelfs tot 25%. Daarbij komt nog dat je sowieso een “bemiddelingsbijdrage” betaalt van €1 of meer per order. Als je weet dat klanten die via Bol bestellen verwachten dat je vanaf €20 gratis levert en dat retouren de gewoonste zaak is kan het je al gauw duur uitkomen.

Waarom verkopen via bol.com toch een goed idee is.Zakelijk verkopen via bol.com goed idee slecht ervaring

Als kleinere webshop die producten verkoopt die niet uniek zijn is verkopen via bol.com op korte termijn meestal erg succesvol. Op lange termijn komt het probleem van jezelf weg te concurreren echter naar boven en zal je ook jezelf moeten afvragen of je nog iets overhoud aan deze verkopen als je de kosten in rekening brengt. Wat ook mogelijk is is om enkel de producten waar je mee wil stoppen in je assortiment aan te bieden via bol.com. Zo hoef je niet eens gekke kortingen te geven om ze weg te krijgen. Zeker in sommige branches moet je regelmatig je assortiment vernieuwen, oude producten moeten dan zo snel mogelijk verkocht worden. Bol kan dan een oplossing zijn. En wat als je unieke producten hebt die bol.com niet elders kan kopen? Dan zou hun platform wel eens dé uitkomst kunnen zijn. Bovendien zou je zelf niet eens een webshop moeten bouwen maar gewoon enkel met hen werken.

Denk dus goed na vooraleer je zakelijk wil gaan verkopen via dergelijk platform, het heeft voor- en nadelen. Zelf ervaring met bol.com of vragen? Reageer dan zeker even!

Hopelijk vond je dit artikel interessant?
Delen. Daar wordt iedereen beter van!